Categorii
agora

Despre experti

De-a lungul carierei profesionale am avut sansa sa intalnesc oameni bine pregatiti profesional, experti in domeniul lor de activitate, de la care am ”furat meserie” , care m-au invatat si m-au ajutat sa ma dezvolt.

Prin profesionalismul de care au dat dovada s-au dovedit a fi nu numai manageri sau profesori , ci au fost mentori, coach, buni colegi sau chiar prieteni. Au facut acest lucru fara a cauta vreo recunoastere.Au facut-o altruist si cu multa multa implicare, si asa cum am spus mai sus, cu prietenie.

Am intalnit si un alt fel de ” experti” .Am pus ghilimelele nu pentru ca le lipsesc rezultatele.Dimpotriva, unii dintre ei sunt adevarati campioni in activitatea lor profesionala, insa le lipseste stralucirea.

De ce? Pentru ca prin prisma rezultatelor considera ca li se cuvine toata gloria, considera ca meritele sunt doar ale lor neglijand aportul celorlalti coechipieri.”Doar ei muncesc!”

Daca te uiti in jurul lor e pustiu, nu creste nimic .Vorbesc ” intelept” cu doua intelesuri, sunt mai vocali decat Tarzan, se victimizeaza tot timpul si ce e mai trist evita sa intre intr-o discutie deschisa si argumentata.Sunt campioni la gasit vinovati si fug de implicarea in generarea de solutii constructive.

Se marginesc la a constata ‘‘ ca nimic nu merge cum trebuie”si sunt nemultumiti ca nu sunt suficient apreciati.Uita insa un singur lucru.Poate nu a fost cineva care sa-i invete una sau alta dar avand un talent innascut au reusit sa obtina rezultate.Insa uita complet de faptul ca cineva le-a acordat incredere.Si ca aceasta incredere nu le-a fost acordata doar pentru a obtine rezultate ci si pentru a fi buni colegi si membri utili ai unei echipe.

Ca sa fii util unei echipe nu trebuie sa ai doar foame de rezultate. Trebuie sa fii dispus sa inveti si la randul tau sa-i inveti pe altii, si , nu in ultimul rand , sa stii sa lasi din ego in favoare celorlati.Astfel vei dovedi ca nu esti doar ‘‘ expert”, ci dovedesti ca poti fi OM.

Ati denigra colegii, a le minimaliza eforturile , a le intoarce spatele cand au nevoie de o sugestie pentru” ca nu e treaba ta si oricum nu ai timp” inseamna ”ati taia craca de sub picioare’‘.Inseamna ca esti la fel de lipsit de profesionalism, la fel de delasator ca cei pe care-i acuzi de acest lucru.Daca vrei sa nu mai fie asa acorda ajutor si sprijin in efortul lor de a se depasi.

Dupa aceasta perioada in care incertitudinile sunt mari, lumea nu-si va aminti neaparat de o performanta sau alta, insa cu siguranta isi va aminti daca ai fost OM sau nu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.