Categorii
agora

Păunii

De ceva timp am o senzație ciudată.Întâlnesc o categorie de oameni pe care nu am remarcat-o sau poate nu am băgat-o în seamă.

Au bune intenții, de multe ori au cuvintele la ei și știu să atragă atenția .Ca și pasărea menționată în titlu îți captează atenția prin imaginea pe care o proiectează.

Dacă le ascuți mesajele , dacă ai un bagaj de informații solid cât și abilitatea de a gândi critic, te ia brusc durerea de cap. ” Va trebui să facem!” , ” Va fi criză!”, ” Clienții sunt dificili!”, ” Trebuie îmbunătățit gradul de servisare!” , ” Target-ul a fost prea mare!” , ”Nu mai sunt oameni de calitate!” , Nu s-a făcut ce trebuie! ”, etc.

Generalități , șabloane rostite savant sau preluate pentru că sunt ” la modă ” și dau bine în fața auditoriului. După o astfel de discuție, nu de puține ori te întrebi ce-ai câștigat , cu ce-ai rămas din acea interacțiune.În esență folosesc cuvinte mari , dar dacă insiști , observi că nu primești nici o soluție concretă la chestiunile dezbătute sau nu capeți o perspectivă nouă care să te ajute .( Nu spun , contează și calitatea auditoriului.Nu de puține ori întâlnesc parteneri de dialog care oricât le-ai explica faptul că 2+ 2 =4 , aceștia tot doresc să facă 3,9 sau 4,2.)

Probabil fiecare ați întâlnit oameni din această categorie.Pe mine ce mă îngrijorează e că mulți dintre aceștia au anumite poziții sau sunt recunoscuți ca vectori de opinie. În această situație , acești păuni , mai mult încurcă. Ca și păunul , îți ” ia ochii ” , dar sunetul scos , cântecul lui, te dezamăgește profund.

Îi întâlnim peste tot , în politică , în mediul privat sau bugetar. Emit păreri și judecăți de valoare , cer resurse , însă nu oferă soluții.Oferta lor este limitată la scuze , jumătăți de măsură , stagnare ! Culmea e că supraviețuiesc. Nu-i așa ? Imaginea contează .Iar noi rămânem prizionerii caragialescului ”Le zice bine ! Combate bine !”, săturându-ne cu vorbe nu cu fapte care ne-ar ajuta să progresăm.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.